Toto jídlo je ideální pro podzimní chladnější večery, kdy je lepší do kuchyně zařazovat teplé a výživné pokrmy. Dýně je královnou podzimu, proto nesmí chybět v kuchyni – u nás je velmi oblíbená a často z ní vařím polévky, curry (např. z čočky, nebo z cizrny), nebo ji
Číst dálPlacky z červené čočky

Tyto placičky jsou velmi univerzální – hodí se jak na svačinu, nebo snídani, tak i na lehčí oběd nebo večeři, ideálně v kombinaci s teplou polévkou. Pokud vyrážíte na cesty, je to taky možnost, jak mít s sebou chutné a kvalitní jídlo do krabičky.
Číst dálJemné curry z dýně a červené čočky

Pokud budete namáčet červenou čočku, rovnou jí namočte víc, ať z ní připravíte rovnou víc jídel. Zkusit můzete připravit např. ještě dýňovo-čočkovou polévku, nebo čočkové placky. Pokud se rozhodnete pro čočkové placky, rovnou si uvařte i víc rýže, ať máte již hotový základ pro
Číst dálKráličí vývar z pomalého hrnce

Tento vývar vařím na noc v pomalém hrnci – díky nízké teplotě varu se vaří velmi šetrně, tedy i chutě se krásně zachovají, ale i veškeré živiny. Za zmínku stojí velmi dobře vstřebatelné bílkoviny, kolagen (který obsahuje aminokyseliny arginin, prolin a glycin). Arginin je
Číst dálLahodná sekaná z mletého hovězího a zeleniny

Pokud milujete sekanou, není nic lepšího než si ji jednoduše připravit doma. Pojďte si připravit kvalitní a zdravou verzi tradiční sekané. Pokud vařím masová jídla, dělám je z menšího množství, protože u nás doma nejíme maso všichni :-). Vy si ale klidně množství
Číst dálJaké složení má tempeh, pokud ho vyrobíte doma

Zajímalo by vás, zda je výroba domácího tempehu náročná? Na čas možná, jinak je postup velmi jednoduchý a zvládne ho každý. A chuť a další výhody za to rozhodně stojí! Co je tempeh? Jaké má složení? Tempeh je původem indonéská forma fermentované sóji,
Číst dálHruškovo-tvarohový celozrnný koláč pro chladné časy

Koláč, který se báječně hodí do chladnějších období. Hrušky dozrávají na podzim, ale také je možné použít i jablka. Je to sice pořád dezert, ale svým složením to může nahradit i dobrou svačinku na dopoledne. Ingredience: Na korpus: 110 g kokosového oleje
Číst dálThajská kokosová polévka

Dnes něco na zahřátí 😊, máte rádi polévky? My ano, obzvlášť pokud se trochu ochladí, jako je tomu poslední dobou. V takové dny rádi připravujeme thajskou kokosovou polévku, která prohřeje, zasytí a zároveň nás jemně sladká kokosová chuť i příjemně naladí. Ingredience: 5-6
Číst dálKuřecí paella

Po dlouhé době jsem udělala paellu s masem – většinou ji dělám ve vege stylu, protože doma nejsme všichni masojedlíci. 🙂 Tentokrát ale stála za to. Paella je velmi jednoduché jídlo a zároveň výjimečně chutné. Pokud se chystáte paellu zkusit, vždy mějte
Číst dálSilné masové a kostní vývary

Na vaření vývarů jsem si navykla již během těhotenství a pak mi byly velkým pomocníkem během příprav prvních pokrmů no a dnes s nimi již pracuji pravidelně, protože tyto vývary neoddiskutovatelně patří do zdravé kuchyně. V čem tedy spočívá jejich přínos? Masové a zejména kostní
Číst dál