Kadeřávková polévka s mungo fazolkami

Kadeřávková polévka s mungo fazolkami

Tato polévka se výborně hodí do chladnějšího období (podzim, zima) a díky mungo fazolkám se hodí i jako lehčí oběd např. v kombinaci s kvalitním kváskovým pečivem. Kadeřávek je dobrým zdrojem kyseliny listové (i když ta je citlivá na tepelnou úpravu – má proto smysl ji

Číst dál

Dýňový dezert s řeckým jogurtem i s variantou bez mléka

Dýňový dezert s řeckým jogurtem i s variantou bez mléka

Tento dezert je opravdu jednoduchý a skvěle se hodí pro období podzimu. Pro zpestření chutí můžete přidat ještě koření: špetku mletého zázvoru a muškátového oříšku a skvěle bude chutnat i perníkové koření. Já zvyknu mít již předem hotovy základy pro recepty. V tomto případě je

Číst dál

Jemná cizrna s pečenou dýní a miso pastou

Jemná cizrna s pečenou dýní a miso pastou

Toto jídlo může připomínat klasické kari, ale není tomu tak – koření je tady skutečně jen malinko, navíc je tady hojně čerstvých bylinek, které v kombinaci s miso pastou a shoyu omáčkou jídlu dodávají osvěžující termiku. Vhodné je tak i pro teplejší období –

Číst dál

Fazolky adzuki s kysaným zelím a pohankou

Fazolky adzuki s kysaným zelím a pohankou

Toto je úžasný recept do chladnějšího období, ideálně pro podzim a zimu. Recept je inspirován receptem od Petra Klímy z jeho nádherné Luštěninové kuchařky. Pokud máte rádi luštěniny, moc tuto kuchařku doporučuji :-). Tento recept neobsahuje lepek, proto je vhodný i pro lidi

Číst dál

Pošírovaný losos s pečenou zeleninou

Pošírovaný losos

Velmi doporučuji tuto šetrnou úpravu (případně přípravu na páře) používat na veškeré ryby, které jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny – především lososa a makrelu. Je velká škoda kupovat kvalitní ryby a pak je restovat na rozpálené pánvi při vysokých teplotách, kde se

Číst dál

Jemné curry z dýně a červené čočky

Jemné curry z dýně a červené čočky

Pokud budete namáčet červenou čočku, rovnou jí namočte víc, ať z ní připravíte rovnou víc jídel. Zkusit můzete připravit např. ještě dýňovo-čočkovou polévku, nebo čočkové placky.  Pokud se rozhodnete pro čočkové placky, rovnou si uvařte i víc rýže, ať máte již hotový základ pro

Číst dál

Rýže Pulao – dokonale chuťově sladěné jídlo podle Ajurvédy

Lýdia Pokorná - Poradkyně pro výživu

Jídlo, po kterém nepřichází chuť na sladké, ani na slané. Moc se mi líbí, jak s jídlem pracuje Ajurvéda, která velmi jemným způsobem dohromady kombinuje všech 6 chutí: hořká, svíravá, sladká, slaná, ostrá a kyselá. A dle konkrétní situace (konkrétní nerovnováha jedince, nebo

Číst dál