Tento sytý salát se perfektně hodí do jarního období, kdy se již dá pořídit chřest. Zároveň je již tepleji, ale ne ještě úplné teplo na čistě syrové studené saláty. V takové období přijde ideální kombinace lehce povařené, nebo pečené zeleniny se syrovou zeleninou. 

Vajíčka, sardinky a vařená zelenina dodá pokrmu sytost a syrová zelenina a jemný dresing lehkost. Tento salát jsem si moc oblíbila v těhotenství, protože je doslova nabitý živinami, které jsou v těhotenství potřebné pro zdravý vývoj plodu: 

  • Sardinky jsou bohaté na železo, vápník, omega-3 mastné kyseliny a vitamín D.
  • Vejce jsou výborným zdrojem cholinu, který je důležitý pro vývoj mozku, dál dobrým zdrojem vitamínu D, B12, železa a antioxidantů luteinu a zeaxantinu.
  • Cibule je výborným zdrojem inulinu, „krmiva“ pro střevní mikrobiom.
  • Chřest je bohatým zdrojem folátu pro prevenci defektů neurální trubice, dál zdrojem železa a vlákniny.
Ještě takový salát můžeme doplnit o jód a posypat lehce sušenou řasou, např. nori vločkami.
Sytý salát s vajíčkem a sardinkami

Salát s vajíčkem a sardinkami

Čas přípravy 10 minutes
Doba vaření 20 minutes
Celkový čas 30 minutes
počet porcí 4 porce

Suroviny
  

  • 400 g brambory
  • 1-2 ks červené cibule
  • 200 g chřest
  • 200 g paprika kapie
  • 1 ks hlávkový salát
  • 2 ks sardinky ve vlastní šťávě
  • 4 ks vejce
  • 100 ml jogurt
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 3 lžíce voda
  • 4 lžíce olivový olej extra virgin
  • sůl, pepř

Postup
 

  • Do hrnce dejte vařit vodu a předehřejte troubu na 180 stupňů.
  • Uvařte brambory - rozkrojte je na čtvrtiny, uvařte klidně i se slupkou. Cca 15-20 minut.
  • Vedle brambor dejte vařit vejce na hniličku, tzn. na 5-6 minut varu.
  • V troubě upečte kapii - já přidala ještě červenou cibuli, mám ji moc ráda pečenou :-).
  • Mezitím si připravte zálivku - smíchejte jogurt, citronovou šťávu, olivový olej a koření.
  • Až se dovaří brambory, dejte na 2 minutky do vody ještě chřest.
  • Do velké mísy přidejte všechny brambory, kapii s cibulí, chřest, salát a sardinky. Vše promíchejte v zálivce. Naservírujte na talíř a na vrch přidejte vajíčko.