Tento sytý salát se perfektně hodí do jarního období, kdy se již dá pořídit chřest. Zároveň je již tepleji, ale ne ještě úplné teplo na čistě syrové studené saláty. V takové období přijde ideální kombinace lehce povařené, nebo pečené zeleniny se syrovou zeleninou.
Vajíčka, sardinky a vařená zelenina dodá pokrmu sytost a syrová zelenina a jemný dresing lehkost. Tento salát jsem si moc oblíbila v těhotenství, protože je doslova nabitý živinami, které jsou v těhotenství potřebné pro zdravý vývoj plodu:
- Sardinky jsou bohaté na železo, vápník, omega-3 mastné kyseliny a vitamín D.
- Vejce jsou výborným zdrojem cholinu, který je důležitý pro vývoj mozku, dál dobrým zdrojem vitamínu D, B12, železa a antioxidantů luteinu a zeaxantinu.
- Cibule je výborným zdrojem inulinu, „krmiva“ pro střevní mikrobiom.
- Chřest je bohatým zdrojem folátu pro prevenci defektů neurální trubice, dál zdrojem železa a vlákniny.
Ještě takový salát můžeme doplnit o jód a posypat lehce sušenou řasou, např. nori vločkami.
Salát s vajíčkem a sardinkami
Čas přípravy 10 minutes minut
Doba vaření 20 minutes minut
Celkový čas 30 minutes minut
počet porcí 4 porce
Suroviny
- 400 g brambory
- 1-2 ks červené cibule
- 200 g chřest
- 200 g paprika kapie
- 1 ks hlávkový salát
- 2 ks sardinky ve vlastní šťávě
- 4 ks vejce
- 100 ml jogurt
- 2 lžíce citronové šťávy
- 3 lžíce voda
- 4 lžíce olivový olej extra virgin
- sůl, pepř
Postup
- Do hrnce dejte vařit vodu a předehřejte troubu na 180 stupňů.
- Uvařte brambory - rozkrojte je na čtvrtiny, uvařte klidně i se slupkou. Cca 15-20 minut.
- Vedle brambor dejte vařit vejce na hniličku, tzn. na 5-6 minut varu.
- V troubě upečte kapii - já přidala ještě červenou cibuli, mám ji moc ráda pečenou :-).
- Mezitím si připravte zálivku - smíchejte jogurt, citronovou šťávu, olivový olej a koření.
- Až se dovaří brambory, dejte na 2 minutky do vody ještě chřest.
- Do velké mísy přidejte všechny brambory, kapii s cibulí, chřest, salát a sardinky. Vše promíchejte v zálivce. Naservírujte na talíř a na vrch přidejte vajíčko.