Hledáte inspiraci pro jarní recept, který bude po zimě víc odlehčený? Výborně – zkuste tento cizrnový recept se špaldou a netradiční červenou čekankou – radicchio. Je to recept inspirovaný středomořskou kuchyní, nechte si chutnat. 😊
Ingredience:
- 200 g špaldy (předem namočené, ideálně fermentované, jinak se vaří dlouho)
- 200 g uvařené cizrny
- Vývar ze sušených hub
- Olivový olej
- 2 stroužky česneku
- 1 cibule, nadrobno nakrájená
- 30 g másla
- 80 g pecorina, najemno
- 100 g radicchia (červená čekanka)
- Sůl, pepř
- Hladkolistá petržel a případně i klíčky
Co připravit předem:
Špaldu a cizrnu nechte fermentovat, a to ideálně minimálně 48 hodin. Jak na to? Namočíte je samostatně ve vodě a do ní přidáte probiotika, cca dvě lžíce kefíru, nebo jablečného octu apod. Docílíte tak mnohem lepší stravitelnost a výživový potenciál, a navíc i doba následného varu bude mnohem kratší. Víc informací můžete najit ve skupině.
Postup:
- Zahřejte olej na pánvi a po chvilce přidejte česnek, opékejte dozlatova a pak jej vyhoďte.
- Přidejte a smažte cibulku. Až bude dozlatova, přidejte špaldu a promíchejte, chvilku spolu restujte.
- Po pár minutách přilijte vývar z hub a vařte podobně jako rizoto. Takže vývar přidávejte postupně a vždy když se odpaří, přilijte další tak, aby pokryl špaldu.
- Až je špalda měkká, přidejte cizrnu, a ještě chvilku společně povařte. Okořeňte dle chuti.
- Pak sundejte pánev z plamene a vmíchejte pecorino a radicchio.
- Při podávání zakápněte olivovým olejem a posypte bylinkami a klíčky. Možná lehce pokapejte i citronem.
Dobrou chuť! 🙂