Hledáte inspiraci pro jarní recept, který bude po zimě víc odlehčený? Výborně – zkuste tento cizrnový recept se špaldou a netradiční červenou čekankou – radicchio. Je to recept inspirovaný středomořskou kuchyní, nechte si chutnat. 😊

Ingredience:

  • 200 g špaldy (předem namočené, ideálně fermentované, jinak se vaří dlouho)
  • 200 g uvařené cizrny
  • Vývar ze sušených hub
  • Olivový olej
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cibule, nadrobno nakrájená
  • 30 g másla
  • 80 g pecorina, najemno
  • 100 g radicchia (červená čekanka)
  • Sůl, pepř
  • Hladkolistá petržel a případně i klíčky

Co připravit předem:

Špaldu a cizrnu nechte fermentovat, a to ideálně minimálně 48 hodin. Jak na to? Namočíte je samostatně ve vodě a do ní přidáte probiotika, cca dvě lžíce kefíru, nebo jablečného octu apod. Docílíte tak mnohem lepší stravitelnost a výživový potenciál, a navíc i doba následného varu bude mnohem kratší. Víc informací můžete najit ve skupině.

Postup:

  1. Zahřejte olej na pánvi a po chvilce přidejte česnek, opékejte dozlatova a pak jej vyhoďte.
  2. Přidejte a smažte cibulku. Až bude dozlatova, přidejte špaldu a promíchejte, chvilku spolu restujte.
  3. Po pár minutách přilijte vývar z hub a vařte podobně jako rizoto. Takže vývar přidávejte postupně a vždy když se odpaří, přilijte další tak, aby pokryl špaldu.
  4. Až je špalda měkká, přidejte cizrnu, a ještě chvilku společně povařte. Okořeňte dle chuti.
  5. Pak sundejte pánev z plamene a vmíchejte pecorino a radicchio.
  6. Při podávání zakápněte olivovým olejem a posypte bylinkami a klíčky. Možná lehce pokapejte i citronem.
Dobrou chuť! 🙂