Na vaření vývarů jsem si navykla již během těhotenství a pak mi byly velkým pomocníkem během příprav prvních pokrmů no a dnes s nimi již pracuji pravidelně, protože tyto vývary neoddiskutovatelně patří do zdravé kuchyně.

 

V čem tedy spočívá jejich přínos?

  • Masové a zejména kostní vývary jsou vůbec nejbohatším přírodním zdrojem kolagenu a na ten se chci dál v článku zaměřit. Nachází se v kostech, kůži, chrupavkách, vazech, šlachách a kostní dřeni.
  • Tyto vývary, za předpokladu, že jsou připraveny opravdu poctivě, obsahují nejlépe stravitelnou formou bílkovin pro tělo. Jsou proto velmi vhodné pro kojence a jejich první příkrmy.
  • Tyto vývary obsahují minerály ve formě, které naše tělo snadno absorbuje. Jedná se o vápník, hořčík, fosfor, křemík, síru a další.
  • Jejich přínos je obrovský taky pro sportovce, kteří potřebují doplnit cenné živiny ve velmi lehce vstřebatelné formě (jedná se v podstatě o iontový nápoj na bázi masa). Po tréninku budete chtít doplnit elektrolyty, hydratovat a dodat tělu bílkoviny v co možno nejlépe stravitelné formě. Kolagen a glycin mohou pomoci regeneraci měkkých tkání a jejich konzumace podpoří vaše trávení a celkovou imunitu. Je to mnohem lepší zdroj bílkovin, než oblíbené proteinové nápoje, které mají silný kyselinotvorný efekt (vysoká koncentrace bílkovin) a u citlivějších jedinců mohou způsobovat průjmy.
 

Proč je příjem kolagenu důležitý?

Kolagen je nejdůležitější bílkovinou v lidském organismu, která tvoří základ pojivových tkání, tvoří strukturu buněk, tkání a orgánů v těle. Celkem tvoří kolagen 25-30 % hmotnosti všech bílkovin člověka, 10 % celkové hmotnosti člověka a až 70 % kůže.

Tělo si kolagen dokáže tvořit samo, jenomže s přibývajícím věkem se jeho produkce snižuje a postupně dochází k jeho deficitu.

 

Jak se projevuje jeho nedostatek?

  • zhoršenou kvalitou pokožky
  • tvorbou vrásek
  • vypadáváním vlasů
  • lámavostí nehtů
  • bolestí a loupáním v zádech a kloubech
  • drolením zubů
  • řídnutím kostí

Jak ho lze získat přirozeně ze stravy?

Buď budeme konzumovat dostatek přírodních zdrojů kolagenu, tedy masové a kostní vývary, prorostlé maso, kůže a chrupavky, ryby (i s kostmi, např. sardinky), nebo ve stravě zabezpečíme dostatek bílkovin a tělo si kolagen vytvoří samo.

Tělo si totiž dokáže syntetizovat dostatečné množství kolagenu za předpokladu, že se ve stravě nachází dostatek aminokyselin prolinu a lysinu a zároveň vitaminu C, jakožto důležitého kofaktoru.

  • Lysin se nachází např. ve vepřovém a hovězím mase, v rybách, v sójových bobech, pšeničných otrubách, v čočce, arašídech či fazolích. Nejvíce ho obsahuje sýr parmezán.
  • Prolin se nachází v mase, v kostech, vejce, a dalších potravinách.

Nemusí to být žádná věda, je prostě jednoduše nutné ve stravě mít dostatek bílkovin a v případě vegetariánské, nebo veganské stravy i hlídat dostatek celého spektra aminokyselin. 

 

Jaké jsou další výhody popíjení vývarů?

  • Oprava měkkých tkání – existují výzkumy, které naznačují, že požití kolagenu může u sportovců urychlit hojení poranění měkkých tkání vzniklých během intenzivní sportovní aktivity.  
  • Zdraví trávicího traktu – je prokázáno, že želatina, glycin a glutamin (vše obsaženo ve vývaru) pomáhají podporovat zdravé trávení. Navíc vývar celkově působí velmi příznivě na regeneraci střevní sliznice.
  • Podporuje imunitní funkce – Díky blahodárnému působení na zdraví střev (snižování jejich propustnosti, regenerace sliznice, pozitivní dopad na rovnováhu mikrobiomu) se posiluje imunitní systém. Dnes už je známo, že základ pevné imunity je spojen se zdravím střev.
 

Tip! Jak si spolehlivě a jednoduše připravíte poctivý masovo-kostní vývar?

Vsaďte na pomalý hrnec, je to to nejjednodušší, co na jeho přípravu znám. S tímto pomocníkem si kvalitní, dlouho tažené vývary při nízké teplotě budete připravovat pravidelně. Víc se o pomalém hrnci dočtete v tomto článku. A až budete vývar připravovat, dejte tam víc masa, které pak využijete na přípravu dalších jídel, např. tohoto.

Dobrou chuť 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *