Ideální bude, pokud pro tento jednoduchý recept zvolíte kuře vcelku. Můžete totiž najednou připravit víc chodů a budete mít i přípravu na vaření následující den. Navíc, je to i cenově výhodnější :-). Já kupuji kuře v bio kvalitě, takže se opravdu vyplatí volit celé kuře.

Vaření z celého kuřete se hodí v dopoledních hodinách – připravíte si tak chutný oběd a večer máte hotový vývar na večeři (vývar vám výživově obohatí i jednodušší jídlo). A budete mít rovnou i základ na vaření následující den.

Začínám tím, že si čistím a nakrájím najednou víc zeleniny: kořenová zelenina, šalotky, bylinky. Něco půjde na vývar a něco se bude péct s masem.

Naporcuji si kuře na stehna, křídla, prsa a skelet (případně krk, různé odrezky a droby). Stehna a křídla vykloubíte a pak v kloubu jednoduše přeříznete ostrím nožem. Prsa oddělíte od zbylého skeletu.

Skelet a různé odřezky, případně droby a krk (pokud jsou součástí) se zeleninou dám do pomalého hrnce na přípravu vývaru. Do vývaru kromě zeleniny a masa přidávám ještě bobkové listy, černé a nové koření a bylinky. Zapnu a nechám táhnout 8 hodin na nízkém stupni. Alternativně můžete připravit i králičí vývar.

Stehna a křídla dám do předem vymazaného pekáčku. Maso osolím a opepřím, přidám zeleninu (kořenová zelenina a šalotky). Na maso dám kousek ghí a vše podliji vodou (menší hrnek vody, nebo lépe vývaru). Pečeme na 180 °C přibližně 70 minut.

Prsa uložím do lednice a následující den z nich uvařím další jídlo (např. tento recept). Případně bych si je mohla dát do mrazu a uvařit až další týden. Preferuji totiž v týdnu víc pokrmů z ryb a zbytek z luštěnin.

Pečená kuřecí stehna a křídla se zeleninou

Čas přípravy 15 minut
Doba vaření 1 hr 10 minut
počet porcí 4 porce

Suroviny
  

  • stehna
  • křídla
  • 2-3 mrkve
  • 2-3 pastináky
  • 2 šalotky
  • sůl, pepř, červená paprika
  • ghí (nebo filtrovaný olivový olej)

Postup
 

  • Troubu předehřejeme na 180 °C.
  • Stehna a křídla dáme do předem vymazaného pekáčku. Maso osolíme a opepříme, přidáme zeleninu (kořenovázelenina a šalotky). Na maso dáme kousek ghí a vše podlijeme vodou (menší hrnek vody, nebo lépe vývaru).
  • Pečeme na 180 °C přibližně 70 minut.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating