Pokud milujete sekanou, není nic lepšího než si ji jednoduše připravit doma. Pojďte si připravit kvalitní a zdravou verzi tradiční sekané.
Pokud vařím masová jídla, dělám je z menšího množství, protože u nás doma nejíme maso všichni :-). Vy si ale klidně množství zdvojnásobte a zůstane vám pak i jídlo na druhý den pro celou rodinu.
Pro chuť i živiny je tady zásadní zdroj. U masa a zvlášť u hovězího zásadně volím bio kvalitu, nebo osvědčeného farmáře. Maso je pak mnohem kvalitnější, s vyváženějším poměrem mastných kyselin a bez množství zbytkových xenobiotik.
Obzvlášť červené maso má silnější kyselinotvorné tendence při trávení, proto dodržujte zásadu, že jeho konzumaci spojíte s dostateňým množstvím zeleniny.
Ingredience:
- 500 g mletého bio hovězího masa
- 35 g ovesných vloček
- 1 vajíčko
- 30 g nastrouhaného parmazánu
- 1 nastrouhaná mrkev
- ½ nastrouhané cukety
- 1 nadrcený česnek
- Čerstvé bylinky
- Sůl a pepř
Postup:
- Troubu předehřejte na 170° C.
- Všechny ingredience jednoduše spolu promíchejte ve větší míse.
- Vymažte tukem pekáček.
- Rukama si vytvořte tvar sekané, jaký požadujete, nebo jednoduše napěchujte směs do pekáčku rovnoměrně.
- Pečte 1 hodinu až 1,5 hodiny (do propečení).
- Můžete servírovat libovolně podle chuti. Já jsem servírovala s uvařenou a opečenou dvouzrnkou a domácím kimchi.
Tento recept je vhodný i pro použití pomalého hrnce, pokud jej používáte. V takovém případě si pomalý hrnec vyložte papírem na pečení, vložte do něj směs a pečte při nízkém stupni zhruba 4 hodiny, dokud se sekaná nebude odlepovat od hrnce.
Dobrou chuť,
Lyd .-)