sekana recept - Lýdia Pokorná Poradkyně pro výživu

Pokud milujete sekanou, není nic lepšího než si ji jednoduše připravit doma. Pojďte si připravit kvalitní a zdravou verzi tradiční sekané.

Pokud vařím masová jídla, dělám je z menšího množství, protože u nás doma nejíme maso všichni :-). Vy si ale klidně množství zdvojnásobte a zůstane vám pak i jídlo na druhý den pro celou rodinu.

Pro chuť i živiny je tady zásadní zdroj. U masa a zvlášť u hovězího zásadně volím bio kvalitu, nebo osvědčeného farmáře. Maso je pak mnohem kvalitnější, s vyváženějším poměrem mastných kyselin a bez množství zbytkových xenobiotik.

Obzvlášť červené maso má silnější kyselinotvorné tendence při trávení, proto dodržujte zásadu, že jeho konzumaci spojíte s dostateňým množstvím zeleniny.

Ingredience:

  • 500 g mletého bio hovězího masa
  • 35 g ovesných vloček
  • 1 vajíčko
  • 30 g nastrouhaného parmazánu
  • 1 nastrouhaná mrkev
  • ½ nastrouhané cukety
  • 1 nadrcený česnek
  • Čerstvé bylinky
  • Sůl a pepř

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 170° C.
  2. Všechny ingredience jednoduše spolu promíchejte ve větší míse.
  3. Vymažte tukem pekáček.
  4. Rukama si vytvořte tvar sekané, jaký požadujete, nebo jednoduše napěchujte směs do pekáčku rovnoměrně.
  5. Pečte 1 hodinu až 1,5 hodiny (do propečení).
  6. Můžete servírovat libovolně podle chuti. Já jsem servírovala s uvařenou a opečenou dvouzrnkou a domácím kimchi.

Tento recept je vhodný i pro použití pomalého hrnce, pokud jej používáte. V takovém případě si pomalý hrnec vyložte papírem na pečení, vložte do něj směs a pečte při nízkém stupni zhruba 4 hodiny, dokud se sekaná nebude odlepovat od hrnce.

 

Dobrou chuť, 

Lyd .-)