Po dlouhé době jsem udělala paellu s masem – většinou ji dělám ve vege stylu, protože doma nejsme všichni masojedlíci. 🙂 Tentokrát ale stála za to.
Paella je velmi jednoduché jídlo a zároveň výjimečně chutné. Pokud se chystáte paellu zkusit, vždy mějte tyto dvě ingredience: šafrán a uzenou papriku. Bez nich to skoro nemá cenu, protože nedocílíte specifickou kouřovou chuť.
🍋🍗🍅🌿
Kuřecí paella
Ingredience:
- Kuřecí paličky a stehna
- Zelenina: červené papriky a zelená fazolka, k tomu klidně cokoli jiného dle chuti
- 2-3 stroužky česneku
- Olivový olej
- 0,5 – 0,7 l kuřecího vývaru
- Rýže arborio
- Rajčatová passata
- Koření: sůl, uzená paprika, šafrán
- Bylinky: několik snítek tymiánu a rozmarýnu
- Citron
Postup:
- Na pánvi zahřejeme olej, posypeme solí a přidáme maso, které pořádně ze všech stran osmahneme. Potrvá to cca 15 minut.
- Mezitím si nakrájíme zeleninu na větší kousky. Maso posuneme na stranu a ve středu pánve opečeme zeleninu. Opět by měla být opečena pořádně, klidně jí tam chvilku nechte a pak opatrně obraťte, moc nemíchejte.
- Až je vše opečené, snížíme plamen a přidáme nasekaný česnek a opékáme chvilku, zhruba minutku.
- Pak přidáme lžíci uzené papriky a 2 minutky lehce mícháme a pak přidáme pár lžic rajčatové passaty. Opět promícháme a chvilku necháme opékat, až vše lehce zhnědne.
- Vsypeme rýži (bohužel sypu od oka, takže množství si upravte dle potřeby), promícháme jí se směsí a přilijeme vývar. Přidáme šafrán a bylinky. Naposled to celé lehce promícháme, zakryjeme pokličkou, zvýšíme plamen a vaříme cca 10 minut. Nemícháme.
- Po deseti minutách plamen snížíme a vaříme dalších 6 minut. Nemícháme. Voda by se měla odpařit, pokud tomu tak není, vaříme dalších 5 minut a pak necháme dojít 5-6 minut. Já na závěr pánev zakryji alobalem, na to dám pokličku, na to utěrku a nechávám celé dojít. Na spodu pánve by se měla vytvořit opečená krusta, ve Španělsku se jí říká „socarrat“ a je to ta nejlepší část z celého pokrmu 😊.
Dobrou chuť,
Lyd