Lýdia Pokorná - poradkyně pro výživu - fazolové brownies s arónií a kakaovými boby

Jak použít luštěniny v kuchyni? A že se s nimi dá kouzlit i v dezertech? S použitím luštěnin v klasických dezertech vytvoříte zdravou alternativu ke klasickým dezertům, kterou můžete bez problému použít i jako chytrou svačinku plnou bílkovin. Doplněním zahřívajícího koření se tento recept báječně hodí do chladného období.

Zkuste brownies skombinovat s arónií, která je tím vůbec nejlepším zdrojem jódu v našich lokálních podmínkách. Použijte buď čerstvou, nebo zavařenou. S hořkou čokoládou se báječně doplňuje.

Ingredience:

  • 1 plechovka červených fazolí s minimem soli (fazole propláchnout)
  • 80 g ovesných vloček
  • 1 strouhané jablko
  • 2 vejce
  • 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
  • 3 lžíce kvalitního kakaa
  • 100 ml kokosového oleje
  • 80 g vysokoprocentní hořké čokolády (90 % a víc)
  • 50 g strouhaného kokosu (dle hustoty těsta buď přidat, nebo dát míň)
  • 100 ml mléka
  • ½ lžičky skořice a špetka muškátového oříšku
  • Hrst arónie
  • Drcené kakaové boby

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 180° C.
  2. Všechny ingredience kromě kakaových bobů a arónie dejte do mixéru. Mixujte, dokud nevznikne hladké těsto.
  3. Pokud bude těsto moc řídké, přidejte víc strouhaného kokosu.
  4. Těsto vylijte do formy, vyložené pečícím papírem.
  5. Na vrch těsta rozmístěte arónii a kakové boby.
  6. Pečte zhruba 30-40 minut, průběžně kontrolujte. Po upečení nechte brownies dojít v teplé troubě.
  7. Nechejte je pak důkladně vychladnout a porcujte až pak. Opravdu nespěchejte, i když je to těžké 😊.

Dobrou chuť, 

Lyd .-)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *