Tenhle recept se hodí výborně na chladná podzimní rána, stačí si k lívanečkům uvařit oblíbený čaj a máte krásný start do dne :-).

Tento recept budou milovat i děti, dýně je příjemně sladká, proto ani nepoznají, že jste do lívanečků propašovali zeleninu :-). Je to taky výborná alternativa k sladkým dezertům, kterou můžete přirozeně omezovat konzumaci cukru.

Tip: Lívanečků si přiravte rovnou klidně víc a dejte si je do lednice. Budete mít tak k dispozici rovnou i výbornou svačinu, nebo snídani na další ráno.

Dýňové lívanečky

Čas přípravy 10 minutes
Doba vaření 15 minutes
Chod snídaně, svačina
počet porcí 4 porce

Suroviny
  

Těsto

  • 2 vejce
  • 1 zralý banán
  • 200-300 g uvařené dýně Hokkaido
  • 80 g kešu, nebo mandlí, nebo vlašských ořechů předem namočených
  • 1/2 lžičky skořice
  • špetka muškátového oříšku
  • 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
  • 40 g ovesných vloček

Krém

  • 100 g krémového sýru např. Lučina, nebo mascarpone, ricotta
  • 100 ml smetany na šlehání

Ostatní

  • Kokosový olej, nebo ghí na opékání
  • Med na vrch

Postup
 

Večer předem

  • Omyjte dýni, nakrájejte na kostky a uvařte v páře. Nechte vychladnout a uložte do lednice. Ušetří vám to spoustu času ráno.
  • Dál si namočte kešu ořechy ve vodě – na tohle nezapomeňte.

Ráno

  • Oddělte žloutky od bílků, bílky dejte stranou a do těsta nejdřív použijete jen žloutky.
  • Do mixéru dejte veškeré suroviny na těsto a mixujte až vznikne hladká konzistence.
  • Vyšlehejte si bílky a zlehka je vmíchejte do těsta.
  • Na pánvičce si zahřejte kokosový olej, nebo ghí a opatrně opékejte z každé strany hezky do zlatova.
  • Připravte si krém ušleháním smetany na šlehání a krémového sýra.
  • Můžete podávat: Lívanečky pokapejte medem a jemně poprašte skořicí.
Klíčová slova dýně, lívance, lowcarb, snídaně, svačina

Recept je inspirován receptem Tima Noakse z knihy Super jídlo pro super děti :-).