Tenhle recept se hodí výborně na chladná podzimní rána, stačí si k lívanečkům uvařit oblíbený čaj a máte krásný start do dne :-).
Tento recept budou milovat i děti, dýně je příjemně sladká, proto ani nepoznají, že jste do lívanečků propašovali zeleninu :-). Je to taky výborná alternativa k sladkým dezertům, kterou můžete přirozeně omezovat konzumaci cukru.
Tip: Lívanečků si přiravte rovnou klidně víc a dejte si je do lednice. Budete mít tak k dispozici rovnou i výbornou svačinu, nebo snídani na další ráno.

Dýňové lívanečky
Čas přípravy 10 minutes minut
Doba vaření 15 minutes minut
Chod snídaně, svačina
počet porcí 4 porce
Suroviny
Těsto
- 2 vejce
- 1 zralý banán
- 200-300 g uvařené dýně Hokkaido
- 80 g kešu, nebo mandlí, nebo vlašských ořechů předem namočených
- 1/2 lžičky skořice
- špetka muškátového oříšku
- 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
- 40 g ovesných vloček
Krém
- 100 g krémového sýru např. Lučina, nebo mascarpone, ricotta
- 100 ml smetany na šlehání
Ostatní
- Kokosový olej, nebo ghí na opékání
- Med na vrch
Postup
Večer předem
- Omyjte dýni, nakrájejte na kostky a uvařte v páře. Nechte vychladnout a uložte do lednice. Ušetří vám to spoustu času ráno.
- Dál si namočte kešu ořechy ve vodě – na tohle nezapomeňte.
Ráno
- Oddělte žloutky od bílků, bílky dejte stranou a do těsta nejdřív použijete jen žloutky.
- Do mixéru dejte veškeré suroviny na těsto a mixujte až vznikne hladká konzistence.
- Vyšlehejte si bílky a zlehka je vmíchejte do těsta.
- Na pánvičce si zahřejte kokosový olej, nebo ghí a opatrně opékejte z každé strany hezky do zlatova.
- Připravte si krém ušleháním smetany na šlehání a krémového sýra.
- Můžete podávat: Lívanečky pokapejte medem a jemně poprašte skořicí.
Klíčová slova dýně, lívance, lowcarb, snídaně, svačina
Recept je inspirován receptem Tima Noakse z knihy Super jídlo pro super děti :-).