
Toto jídlo může připomínat klasické kari, ale není tomu tak – koření je tady skutečně jen malinko, navíc je tady hojně čerstvých bylinek, které v kombinaci s miso pastou a shoyu omáčkou jídlu dodávají osvěžující termiku. Vhodné je tak i pro teplejší období – jaro a léto.
Podávat jídlo můžete dle chuti buď s rýží, nebo třeba jen se zeleninovým salátkem.
Jinak toto jídlo je bohaté na vlákninu ve velmi dobrém poměru nerozpustné a rozpustné vlákniny tak, jak by to mělo vypadat pro správné zažívání u dospělých.
Ingredience:
- 1 hrnek uvařené cizrny
- ½ máslové dýně, oloupané a nakrájené na kostky
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 2 lžičky mugi miso
- 1 snítek rozmarýnu
- 1 lžička shoyu omáčky
- Šťáva z ½ citronu
- Drcený pepř
- 1-2 hrsti nasekané hladkolisté petržele
- Olivový olej
Postup:
- Nejdřív si uvařte cizrnu. Já jsem si jí navařila víc a část jsem využila na toto jídlo, ze zbylé části udělám hummus. Cizrnu před vařením nechávám namáčet ve vodě přes noc, pak vodu sliji, cizrnu propláchnu a vařím v tlakovém hrnci v nové vodě cca 25 min. Do hrnce přidávám kousek řasy kombu.
- Nechám nahřát troubu na 200 °C a připravím si dýni – oloupu a nakrájím na kostky. Rozvrstvím ji na pečící papír, zakápnu olivovým olejem, posypu nasekaným rozmarýnem, nadrceným pepřem a miso pastou – pořádně promíchám. Peču 20 min.
- Na pánvičce si zahřeji olej, osmahnu cibulku, přidám cizrnu, prolisovaný česnek a lžičku shoyu omáčky. Pak přidám dýni a lehce rozmačkám část celé směsi.
- Na závěr přidám citronovou šťávu a nasekanou petrželku a podávám.
Dobrou chuť 🙂
Lyd