Tento recept dělám tak, že najednou zpracuji schválně velikou směs, kterou si rovnou připravím i do mrazáku. Je to výhodné v situacích, kdy není moc času připracovat jídlo. Takový burgr si můžete dát s burgrovou bulkou, sázeným vejcem, kvašenou zeleninou a avokádovou pastou (avokádo
Číst dál
Cizrnový hummus
Cizrnový hummus je univerzální jídlo. Hodí se buď na pečivo ke snídani či svačině, případně si jej můžete dát s pečenou zeleninou a třeba pohankou jako lehčí oběd.
Číst dál
Jemná cizrna s pečenou dýní a miso pastou
Toto jídlo může připomínat klasické kari, ale není tomu tak – koření je tady skutečně jen malinko, navíc je tady hojně čerstvých bylinek, které v kombinaci s miso pastou a shoyu omáčkou jídlu dodávají osvěžující termiku. Vhodné je tak i pro teplejší období –
Číst dál
Fazolová pomazánka s houbami/paprikou
Výborná pomazánka na podzim/zimu. Když můj syn nejedl nějaké období houby, tak tuto pomazánku snědl a ještě si přidal :-). Nemusela jsem ani lhát, houby jsem mu v tom přiznala a vůbec to nevadilo :-). Obměna: Pokud ale houby nemáte rádi, vyzkoušejte tu
Číst dál
Fazolky adzuki s kysaným zelím a pohankou
Toto je úžasný recept do chladnějšího období, ideálně pro podzim a zimu. Recept je inspirován receptem od Petra Klímy z jeho nádherné Luštěninové kuchařky. Pokud máte rádi luštěniny, moc tuto kuchařku doporučuji :-). Tento recept neobsahuje lepek, proto je vhodný i pro lidi
Číst dál
Fazolové brownies
Jak použít luštěniny v kuchyni? A že se s nimi dá kouzlit i v dezertech? S použitím luštěnin v klasických dezertech vytvoříte zdravou alternativu ke klasickým dezertům, kterou můžete bez problému použít i jako chytrou svačinku plnou bílkovin. Takovou alternativou pak můžete přirozeně omezovat konzumaci cukru. Doplněním zahřívajícího koření se
Číst dál
Pošírovaný losos s pečenou zeleninou
Velmi doporučuji tuto šetrnou úpravu (případně přípravu na páře) používat na veškeré ryby, které jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny – především lososa a makrelu. Je velká škoda kupovat kvalitní ryby a pak je restovat na rozpálené pánvi při vysokých teplotách, kde se
Číst dál
Dýňové lívance
Tenhle recept se hodí výborně na chladná podzimní rána, stačí si k lívanečkům uvařit oblíbený čaj a máte krásný start do dne :-). Tento recept budou milovat i děti, dýně je příjemně sladká, proto ani nepoznají, že jste do lívanečků propašovali zeleninu :-).
Číst dál
Podzimní dýňový salát s fazolemi a kozím sýrem
Toto jídlo je ideální pro podzimní chladnější večery, kdy je lepší do kuchyně zařazovat teplé a výživné pokrmy. Dýně je královnou podzimu, proto nesmí chybět v kuchyni – u nás je velmi oblíbená a často z ní vařím polévky, curry (např. z čočky, nebo z cizrny), nebo ji
Číst dál
Placky z červené čočky
Tyto placičky jsou velmi univerzální – hodí se jak na svačinu, nebo snídani, tak i na lehčí oběd nebo večeři, ideálně v kombinaci s teplou polévkou. Pokud vyrážíte na cesty, je to taky možnost, jak mít s sebou chutné a kvalitní jídlo do krabičky.
Číst dál